Het werk van Margriet Luyten is poëtisch en liefdevol.
Tijd en eeuwigheid vormen terugkerende thema’s in haar werk.

Fotografie en film hebben jarenlang een centrale plaats ingenomen in haar werk. Luyten werkte en werkt nog steeds aan een reeks gombichromaat- en zeefdrukken, ze maakte wandtapijten op basis van foto’s en maakte in Levenswerk I en II indrukwekkende videoportretten van kunstenaars en kunstbemiddelaars in de laatste fase van hun artistieke carrière.

In de Leuvenzaal zijn haar wandtapijten en een selectie uit haar foto’s te zien, aangevuld met een paar subtiele accenten van ruimtelijke werkjes uit een vroegere periode.
In de Kodakzaal tonen we Levenswerk I en II en in het Ei wordt een voor de gelegenheid samengestelde videoinstallatie geprojecteerd.

Er bestaat een lange historische traditie van wandtapijten met landschappen, waarin mythologische verhalen gesitueerd worden of waarin het landschap de achtergrond vormt voor pastorale scènes. Margriet Luyten zet landschapsfoto’s om in wandkleden. Foto’s worden omgezet in computerbestanden waarna er kleuren en soorten garens uitgezocht worden om de foto te vertalen naar textiel. De landschappen zijn gefotografeerd op verschillende plekken in de wereld. Plaatsen, tijden, jaargetijden zijn stilgezet in de tijd, maar tijd lijkt voelbaar geworden door de materiaalkeuze en de weeftechnieken. Op de kleden zijn met de hand, in kruissteek, zorgvuldig gekozen dichtregels van o.a. Goethe, Emily Dickinson en Antjie Kroch geborduurd. Soms zie je de regels niet meteen, maar komen ze langzaam tevoorschijn. Door de woorden wordt een plek met een geschiedenis verbonden. De dichtregels vullen het landschap met betekenis.

Voor Levenswerk I ging Margriet Luyten op zoek naar kunstenaars die zich in de laatste fase van hun werkzame leven bevonden. Ze filmde veelal de stilte waardoor een intieme ontmoeting met de kunstenaars teweeggebracht wordt. Levenswerk II gaat over de kunstbemiddelaars die ervoor zorgen dat kunst zichtbaar wordt voor het publiek. In deze serie speelt het gesproken woord een belangrijke rol.
Deze films waren eerder te zien in onder andere museum De Pont in Tilburg en M HKA in Antwerpen.

Het werk van Margriet Luyten is opgenomen in verschillende kunstcollecties, ze werd verschillende keren ondersteund door het Mondriaan Fonds en ze ontving in 2020 de ‘Will en Jan van Hoof Kunstprijs’.
In 2021-’22 kreeg ze van de Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Den Bosch de opdracht om de nieuwe mantel voor het Mariabeeld van de Sint Jan in ’s-Hertogenbosch te ontwerpen. Maria draagt de mantel jaarlijks tijdens elke vastenperiode.

Bart van Deurzen, manager Hilvaria Studio’s
Tineke Schuurmans, curator

Om alvast in de agenda te zetten:

  • woensdagavond 29 mei: diner en kunst
  • zaterdagavond 22 juni: ligconcert Mattias Devriendt
  • houdt de nieuwsbrief en de socials in het oog voor het programma van augustus en september
  • de tentoonstelling loopt tot en met 29 september en is te zien tijdens de programma’s en op afspraak

Hilvaria Studio’s
Goirlesedijk 12B
5081ND Hilvarenbeek

@